Kieliszek do wina to coś więcej niż naczynie

Opublikowano przez admin

Kieliszek pełni nie tylko funkcję estetyczną

Akcesoria mają duży wpływ na sposób podania wina i przebieg degustacji. Najważniejsze z nich są kieliszki, w których serwowane jest wino i nie jest to stwierdzenie laika w tej dziedzinie, a doświadczonych koneserów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kieliszków?

    • Wybierając kieliszek do wina francuskiego należy zwrócić uwagę na jego klarowność. Szkło powinno być przezroczyste, pozbawione bąbelków powietrza i zanieczyszczeń, dzięki czemu będzie można podziwiać kolor wina. Barwa wina jest doskonałym informatorem o jego szczepie i starzeniu. Całą przyjemność degustacji zakłócą kieliszki szronione, barwione lub posiadające bogate zdobienia.
    • Kieliszek powinien mieć kształt odwróconego stożka. Taka forma pozwoli na uwalnianie aromatu w kierunku nosa. Ponadto spełnia walory estetyczne.
    • Kieliszek dobieramy do typu wina. Podstawowy podział uwzględnia 3 typy kieliszków: do szampana i francuskiego wina musującego – kształt wydłużony i wąski; do czerwonego wina – duża szeroka czasza; do wina białego – czasza nieco mniejszy

Źródło: sklep wina www.sklep.winaimport.pl

  • Oprócz kształtu ważna jest także wielkość kieliszka. Czasza powinna być na tyle pojemna , aby bez problemu zmieściła się w niej pełna miara wina, a pozostałe miejsce pozwoliło na swobodne zakręcenie płynem, bez rozlewania. Kręcenie winem ma swoje istotne znaczenie. Pozwala odpowiednio natlenić wino i uwolnić jego pełen aromat.
  • Kieliszek obowiązkowo musi posiadać nóżkę i nie tylko ze względów estetycznych, ale czysto użytkowych. Kieliszek podczas degustacji trzymamy za nóżkę, aby nie ogrzewać wina ciepłotą naszego ciała i nie brudzić czaszy.
  • Do win francuskich zaleca się stosowanie dużych kieliszków na nóżce średniej długości.

 

Radzimy, jak utrzymać kieliszki w dobrym stanie?

  • Szkło należy myć po każdym użyciu. Najbezpieczniej użyć gorącej wody, z chemicznymi środkami myjącymi radzimy uważać, ponieważ wchodząc w reakcję z winem zmieniają jego smak. W przypadku szampana i innych win musujących wpływają na jakość bąbelków.
  • Kieliszek powinien być dokładnie wypłukany, ponieważ każdy najmniejszy zapach może zaburzyć aromat wina.
  • Po każdym umyciu zaleca się sprawdzanie przezroczystości szkła, kierując je na źródło światła.
  • Po umyciu kieliszki powinny obcieknąć, następnie zostać wypolerowane i odstawione w pozycji pionowej.