Rodzaje butelek do wina

Opublikowano przez admin

wina francuskieW dzisiejszych czasach wino rozlewane jest do bardzo różnych butelek, często o przedziwnych, wymyślnych kształtach i wielkościach. Producenci wymyślają coraz to nowsze kształty, tak aby przyciągnąć wzrok nowych, potencjalnych klientów. Stare cenione marki jednak nadal pozostają przy klasycznych, tradycyjnych kształtach butelek, będąc zdania że dobre wino nie potrzebuje nadzwyczajnej oprawy. Najczęściej butelki dobiera się do rodzaju wina jaki mają przechowywać.

 Typy butelek do win to:

– tokajówka – do Tokaju, najczęściej kulista, o pojemności 0,5 litra

– bordówka – najczęściej spotykany rodzaj butelki, pojemność 0,75 l, z zielonego lub białego szkła, używana do win bardoskich oraz wielu innych

– reńska – butelka o wydłużonym kształcie o pojemności 0,72 l, w brązowym szkle do win reńskich a w zielonym do alzackich

– burgundka – szampanówka bezbarwna lub zielona, pojemność 0,7 litra, przeznaczona dla burgundów i fiasco

– szampanówka grubościenna – szkło zielone do win musujących i szampana, pojemność 0,8 litra.

– kulista – butelka do włoskego chianti o pojemności 0,7 litra

– szartreska – cylindryczna zielona butelka do win południowych, takich jak sherry czy porto, pojemność 0,65-0,7 l

Producenci często prześcigają się w coraz to nowszych pomysłach na wzmocnienie atrakcyjności swoich produktów. Niebanalne kształty, kolorowe etykietki, elegancko prezentujące się na sklepowym regale, wszystko to, po to by zdobyć nową rzeszę fanów dla swojego wina.